Τελευταίες εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο2

ANAKOINΩΣH Nο 2 Αθήνα, 28-7-2014

 Αγαπητοί συνάδελφοι ,

 Σας ενημερώνουμε ότι η έδρα του Συλλόγου μας, μεταφέρθηκε επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 14, μετά την έξωση που μας επέβαλε η νέα πλειοψηφία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΟΝΙΚΗΣ από την Πανεπιστημίου 38. Η εφημερίδα «Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΟΝΙΚΗΣ» που αποτελούσε πηγή πληροφόρησής σας, δεν αποστέλλεται πλέον στα μέλη του Συλλόγου μας και επειδή το κόστος κάθε ανακοίνωσης ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ, είναι προβληματική η τακτική έκδοση ανακοινώσεων. Δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ πληροφόρησης έχετε μέσα από το site του Συλλόγου μας www.svtapiltat.gr με το δικό σας INERNET ή κάποιου συγγενικού σας προσώπου.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

 Συνάδελφοι ,

 Η οικονομική κατάσταση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ―είναι γνωστό― ότι πάει από το κακό στο χειρότερο με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής, της πλήρους αδιαφορίας της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων εργαζομένων ―μελών του ΤΑΜΕΙΟΥ μας― που άφησαν τις Τράπεζες ασύδοτες να λεηλατούν ποικιλοτρόπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και κυρίως με τις ομαδικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με σκανδαλοθηρικά BONUS. Την χαριστική βολή των έδωσε το κούρεμα των αποθεματικών με το λεγόμενο PSI που αφαίρεσε 140.000.000 ευρώ. 

Το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με την εισήγηση και την πίεση των προέδρων των Συλλόγων εργαζομένων ―μελών του ΤΑΜΕΙΟΥ― ξεκίνησε από το 2012 το σήριαλ των περικοπών των επικουρικών επιδομάτων. Η αρχή έγινε με την κατά 30% μείωση τον Ιούλιο του 2012, η εκκρεμότητα βρίσκεται στο ΕΦΕΤΕΙΟ. Στη συνέχεια επιβλήθηκε η καταστρατήγηση των δώρων και η επιβολή της εισφοράς «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ».

Στις 31-10-2013 αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του Ταμείου επίσης και άλλη μείωση κατά 30%, γεγονός που εμποδίσαμε με ασφαλιστικά μέτρα (προσωρινή διαταγή 15-11-2013). Μετά από αυτό επιβλήθηκε ―σαν αντίποινα― νέα μείωση κατά 35% από την 1-12-2013. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπως είχε υποχρέωση κατά της απόφασης του Δ.Σ. γιατί το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ μονοδρόμησε τις προσπάθειές του μειώνοντας μόνο τις συντάξεις μας, λησμονώντας ότι η αναλογιστική μελέτη πρόβλεπε: Μείωση των συντάξεων κατά 60% ―ή τριπλασιασμό των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη― μείγμα και των δύο και τέλος την ένταξη σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 6445/2014 απόφασή του, ανέστειλε την μείωση μέχρις εκδίκασης της κύριας αγωγής. Επίσης απέρριψε και το αίτημα του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για αναστολή της επαναφοράς του 35%. Τα Δ.Σ. των Συλλόγων εργαζομένων που δεν είχαν ούτε την θέληση ούτε την δύναμη να σταματήσουν την ασυδοσία των Τραπεζών, ξεκίνησαν ένα άγριο ΕΜΦΥΛΙΟ κατά των Συνταξιούχων με μια οργανωμένη δυσφήμιση των Συνταξιούχων με τα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε. και τον ημερήσιο ΤΥΠΟ, ότι τάχα οι Συνταξιούχοι διεκδικούν Δικαστικά απαράδεκτες αυξήσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κλείσουν το Επικουρικό Ταμείο και να περιφρουρήσουν τα αποθεματικά από την βουλιμία των Συνταξιούχων.

Στις 27-6-2014 συνήλθε το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και με βάση σχετικό πρακτικό των προέδρων των Συλλόγων εργαζομένων, αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα φέρει εισήγηση μέχρι την 1-9-2014 για το κλείσιμο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ή την απόσυρση των ασφαλισμένων εργαζομένων και την επιστροφή των εισφορών τους. Όμως η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 6445/2014, εξαγρίωσε τους κυρίους προέδρους και με νέα σύσκεψη και νέο πρακτικό συμφωνίας ΖΗΤΟΥΝ την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. και την απόφαση να κλείσει το ΤΑΜΕΙΟ εδώ και τώρα.

Στη διάρκεια του Δ.Σ. του Ταμείου αποκαλύφθηκε πως οι Σύλλογοι των εργαζομένων προπαρασκευάζουν το έδαφος για να ιδρύσουν Επαγγελματικό Ταμείο αποκλειστικά με τα χρήματα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για λίγο, με στόχο την πολύμορφη πίεση των Συνταξιούχων ώστε να αποδεχτούν την κατάργηση της Δικαστικής απόφασης για το 35% .Ο Σύλλογός μας πρότεινε στο Δ.Σ. λύση εφικτή, συναινετική, για την διαφύλαξη του Ταμείου.

Ωστόσο, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων όλων των Τραπεζών σε κοινή σύσκεψή τους αποφάσισαν να προτείνουν τη συγκρότηση διασυλλογικής επιτροπής (Σύλλογος Συνταξιούχων Συλλόγων εργαζομένων και Δ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) που θα καταλήξει σε πρόταση και λύση ώστε όχι μόνο να μην διαλυθεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο Επικουρικό αλλά να υπάρχει, γιατί μετά το 2016 το αργότερο θα καταργηθεί η Επικουρική Ασφάλιση.

Τότε ακριβώς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα αποδειχθεί σαν ΟΑΣΗ στην ΕΡΗΜΟ του Τραπεζικού χώρου και οι Σύλλογοι που σήμερα απεχθάνονται το Ταμείο ίσως αλλάξουν γνώμη και με συντονισμένη δράση της ΟΤΟΕ να οδηγηθούμε στην ίδρυση Επικουρικού Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων. Υπογραμμίζουμε πάντως ότι την 1-8-2014 οι συντάξεις θα πιστωθούν ―μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου (24-7-14)― στην υλοποίηση της υπ’ αριθ. 6445/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Mε συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 Για το Δ.Σ. των Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

 O Πρόεδρος, Η Γεν. Γραμματέας

IΩANNHΣ BEPΓOΣ, ANAΣTAΣIA ΣIΔHPOΠOYΛOY

 Θυμίζουμε και πάλι το site του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ: www.svtapiltat.gr

μέσα από το οποίο μπορείτε να έχετε άμεση καθημερινή ενημέρωση.