Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΥΧΩΝ

            Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ.-Α.Τ.

ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 14, ΑΘΗΝΑ 106 79

 

 

 

Αθήνα, 25-08-2014

Αριθμ. Πρωτ.: 287

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΛΠΙΤΑΤ

ΕΝΤΑΥΘΑ

 

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Ο μονομέτωπος δυσφημιστικός πόλεμος των προέδρων των Συλλόγων εργαζομένων, μελών του Επικουρικού μας Ταμείου το τελευταίο δίμηνο, αποτελεί την χειρότερη υπηρεσία για την βιωσιμότητα και τη σωτηρία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και αναμφισβήτητα πρέπει να σταματήσει εδώ.

Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι αυτή η πολεμική συμπεριέλαβε και περιέπλεξε και το Δ.Σ. του ΤΑΛΠΙΤΑΤ δια του οποίου συνεχίζεται πλέον η πολεμική.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι άνοιξε και βαθαίνει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Βομβαρδίζονται καθημερινά από πλευράς Προέδρων Συλλόγων Εργαζομένων η κοινή γνώμη και οι ασφαλισμένοι στο Επικουρικό Ταμείο με πολεμικά άρθρα και δελτία τύπου με τον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο με ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία κατά των Συνταξιούχων.

Με ΜΝΗΜΟΝΙΑ και πρακτικά συμφωνίας των προέδρων των Συλλόγων Εργαζομένων προειδοποιούνται οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤΑΤ ότι οι Συνταξιούχοι με Δικαστικές αποφάσεις διεκδικούν υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις, γεγονός που υποχρεώνει τους Συλλόγους Εργαζομένων να προσφύγουν στο κλείσιμο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ για να περιφρουρήσουν τα αποθεματικά του Ταμείου εάν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Βοηθηματούχων δεν εγκαταλείψουν την απόφαση 6445/14 του Μ.Π.Αθήνας.

Σε ένα από τα δελτία τύπου των προέδρων υπογραμμίζεται αναληθώς, ότι με την απόφαση 6445/14 επανέρχεται η σύνταξη στο επίπεδο των € 900, κάτι που υποχρεώνει τους προέδρους να ζητήσουν τη δέσμευση των αποθεματικών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Σας θυμίζουμε, συνάδελφε πρόεδρε, ότι η απόφαση 6445/14 δεν αφορά αύξηση αλλά την ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του Ταμείου της 28-11-2013, που λήφθηκε κατ΄εντολή των προέδρων των Συλλόγων εργαζομένων για μείωση της  σύνταξης, συμπληρωματικά κατά 35%.

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο Δ.Σ. του Ταμείου οι Σύλλογοι εργαζομένων δεν μας άφηνε άλλη επιλογή από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι με αυτή τη μείωση το συνολικό ύψος των μειώσεων, σε λιγότερο από δύο χρόνια, ξεπέρασε το 75%.

Από τη μείωση αυτή κατά 75% μέχρι την κατηγορία ότι διεκδικούμε αυξήσεις περισσότερες από 75%, υπάρχει απόσταση που μας υποχρεώνει να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και να αποκαταστήσουμε  ολόκληρη και πλήρη την αλήθεια.

Παρασιωπάτε την πρότασή μας που κατατέθηκε επίσημα στο Δ.Σ., πρόταση που μεταξύ των άλλων σημείων, περιλαμβάνει και τη συγκατάθεσή μας για μείωση του επικουρικού βοηθήματος – μετά την εφαρμογή της Απόφασης, 6445/14 – κατά 20% αντί 35% που επιβάλατε μονόπλευρα και αυθαίρετα.

Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται οι πρόεδροι αλλά και το προεδρείο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ όλα όσα βλέπει το φως των ΜΜΕ, όταν με την προτεινόμενη μείωση κατά 20%, μετά την υλοποίηση της υπ΄αριθμ. 6445/2014 Δικαστικής Απόφασης η επιβάρυνση του Ταμείου θα είναι κατά € 300.000 το μήνα αυξημένη.

Συνεπώς οι κραυγές ότι το Ταμείο καταρρέει αν υλοποιηθεί η απόφαση 6445/2014, δεν είναι μόνο αδικαιολόγητες και συκοφαντικές αλλά κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις των Προέδρων των Συλλόγων εργαζομένων που δεν είναι άλλες από την ιδιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου για τη διπλή εναλλακτική στόχευση: α) Με τα κεφάλαια του Ταμείου να ιδρυθεί Ταμείο Επαγγελματικό με βάση το Νόμο Ρέππα 3029/2002, γεγονός που αποκλείει από χέρι τους ήδη συνταξιούχους και απαλλάσσει τους εργοδότες από την συνεισφορά 4% γιατί όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Νόμο, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ΤΑΜΕΙΑ και

β) Να αποσύρουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων τους ασφαλισμένους τους από το ΤΑΜΕΙΟ και να μοιραστούν τα αποθεματικά για να προγραμματίσουν λογαριασμούς πρόσθετων παροχών κατά Τράπεζα.

Όλη αυτή η μηχανορραφία οικοδομήθηκε με την πρόβλεψη ότι η Κυβέρνηση μεθοδεύει – όχι πολύ αργά – να ενοποιήσει την επικουρική και την κύρια σύνταξη και σπεύδουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων να διαλύσουν το ΤΑΜΕΙΟ και να μοιραστούν τα αποθεματικά του σαν λάφυρα, πετώντας στο δρόμο 6.000 συνταξιούχους.

Τονίζουμε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι ήταν χθεσινοί εργαζόμενοι και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα είναι οι αυριανοί συνταξιούχοι και αν σήμερα ΕΝΩΜΕΝΟΙ δεν περιφρουρήσουμε το Επικουρικό μας, σε λίγο όλοι θα παίρνουμε μία μόνο σύνταξη.

Όμως αν δεν διαλυθεί το ΤΑΠΙΛΤΑΤ βιαστικά και απερίσκεπτα, κάτι που δύσκολα μπορεί να συμβεί, αργότερα μπορεί να μετατραπεί το ΤΑΠΙΛΤΑΤ σε Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων με ενότητα Εργαζομένων και Συνταξιούχων και με επικεφαλής τους Συλλόγους Εργαζομένων και την ΟΤΟΕ.

Προτείνουμε, για ύστατη φορά, σε κοινή σύσκεψη του Συλλόγου μας και του Δ.Σ. του ΤΑΜΕΙΟΥ, πριν την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών των ασφαλιστικών μέτρων της 07/08/2014, αλλά και πριν την εκδίκαση της κύριας αγωγής της 9-10-2014, να επαναπροσδιορίσουμε το ποσό του Επικουρικό Βοηθήματος προς διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να κατατεθεί αγωγή κατά των Τραπεζών, οι οποίες για να μειώσουν το εργασιακό και το ασφαλιστικό κόστος, προβαίνουν σε πρόωρες (τις λεγόμενες εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις) κατά εκατοντάδες και μάλιστα με παχυλά BONUS – ζημιώνοντας το Ταμείο μας με υπέρογκο κόστος.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
 

 

 

Ιωάννης Βέργος

 

 

 

Αναστασία Σιδηροπούλου