ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-7-2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΥΧΩΝ

           Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ.-Α.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 38, ΑΘΗΝΑ 106 79

 

 

 

 

Αθήνα, 4/7/2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚ0ΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Σχετικά με τα σημερινά ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΨΕΥΔΗ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και τον ημερήσιο τύπο, έχουμε ιερό χρέος να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη από την οργανωμένη παραπληροφόρηση, για τα πραγματικά γεγονότα και τους υπευθύνους για τα την οικονομική καθίζηση του Επικουρικού Ταμείου των Ιδιωτικών Τραπεζών που αριθμεί 12.500 μέλη:

  1. Το ΤΑΠΙΛΤΑΤιδρύθηκε το 1979 από το Σύλλογο Εργαζομένων ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με Διοικητή το 1979 το Βρανόπουλο, με συμφωνία που προέβλεπε εισφορά ασφαλισμένων 3% και συνεισφορά της Τράπεζας 4%. Η συμφωνία προέβλεπε ακόμα και συνεισφορά 2% του εργοδότη που θα άρχιζε εντός πενταετίας, μέχρι το 1985.
  2. Γνωστού όντος ότι το ΤΕΑΜ ιδρύθηκε με το Ν. 997/1979 και ότι με το Π.Δ. 625/82 η Επικουρική Ασφάλιση ήταν υποχρεωτική στο ΤΕΑΜ, όλοι οι Σύλλογοι των εργαζομένων των Ιδιωτικών Τραπεζών προσχώρησαν στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ για να αποφύγουν την ΒΙΑΙΗ υπαγωγή στο ΤΕΑΜ του ΙΚΑ.
  3. Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ λειτουργεί σε σωματειακή βάση ως αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο επικουρικό ταμείο και από το 1985 χορηγεί συνταξιοδοτικό βοήθημα κατά το καταστατικό του.
  4. Διοικείται από αιρετό Δ.Σ. που διακηρύσσει πως αποτελεί κόσμημα αυτοδιαχειριζόμενου Επικουρικού Ταμείου που λειτουργεί επί 30 χρόνια και είχε αποθεματικό 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, που μετά την κακοδαιμονία των αθρόων – με παχυλά BONUS – ΠΡΟΩΡΩΝ συνταξιοδοτήσεων, την κλοπή του P.C.Ι. και τις ζημιές του Χρηματιστηρίου, σήμερα είναι 230 εκατομμύρια Ευρώ.
  5. Το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ που μετέχουν εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων εργαζομένων, υποτίθεται ότι τελούμε κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των Συλλόγων Εργαζομένων Τραπεζών, μελών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και το Σύλλογο Συντ/χων υπό την εποπτεία της ΟΤΟΕ, και είχε σαν στόχο την μετατροπή του ΤΑΠΙΛΤΑΤ σε κλαδικό Επικουρικό Ταμείο – Όραμα 30 ετών!.
  6. Με την κρατούσα αντίληψη και την τρομοκρατία στις Ιδιωτικές Τράπεζες οι Σύλλογοι Εργαζομένων δεν διεκδίκησαν την πρόσθετη εισφορά 2% από τις Τράπεζες αλλά ούτε και προστασία προσέφεραν στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, αντίθετα:

α) Δεν εμπόδισαν τις Τράπεζες να ασφαλίζουν ΛΑΘΡΑ τους νεοπροσλαμβανόμενους στο ΤΕΑΜ αντί του ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

β) Ούτε η ΟΤΟΕ ούτε οι Σύλλογοι μέλη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ αντέδρασαν όταν ο Ν. 3371/75 υποχρέωνε τις Τράπεζες να ασφαλίζουν τους νέους στο ΤΕΑΜ.

γ) Όταν οι Τράπεζες εμπνεύστηκαν τις αθρόες πρόωρες (λεγόμενες εθελούσιες) συνταξιοδοτήσεις με καταβολή BONUS από 20 έως 60 χιλιάδες Ευρώ για να αυξήσουν τα κέρδη τους, φορτώνοντας πρόωρα δυσβάσταχτα βάρη στο ΤΑΜΕΙΟ από συντάξεις, δεν ενδιαφέρθηκαν. Εδώ υπογραμμίζουμε και την απαράδεκτη συμπεριφορά των Συλλόγων που όταν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να αποκαλύψει πόσοι ασφαλισμένοι κατά την πρόσληψή τους εντάχθηκαν στο ΤΕΑΜ προ του 2005, προσήλθαν στο Δικαστήριο ως υπερασπιστές ΟΧΙ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ αλλά των Τραπεζών, λέγοντας ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν δημοσιοποιούνται!

Τον ίδιο αρνητικό ρόλο έπαιξε και η ΟΤΟΕ όταν το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ αποφάσισε και ζήτησε να ενταχθούμε στο ΕΤΑΤ η ΟΤΟΕ αντέδρασε αποτελεσματικά.

  1. Στο μεταξύ το ΤΑΠΙΛΤΑΤ μετά τον Ν. 3371 μεταβλήθηκε σε κλειστό κύκλωμα χωρίς προσθήκη νέων ασφαλισμένων και την αφύσικη αύξηση των συνταξιούχων από τις πρόωρες εξόδους, ολοκληρώθηκε η οικονομική καθίζηση του Ταμείου.
  2. Η κλοπή των 130 εκατομμυρίων Ευρώ αποθεματικών με τη μεθόδευση του P.S.I. – υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη – και τις ζημιές του Χρηματιστηρίου παράλληλα με την αύξηση των συνταξιούχων, το Ταμείο προβλέπεται να αντιμετωπίσει σοβαρό αναλογιστικό έλλειμμα.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων εργαζομένων μελών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης, που για να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, φορτώνει τα βάρη στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ακολουθούν την εύκολη λύση, που είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ξεχνώντας το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης του 2012 που έλεγε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται σε τρεις παράγοντες: α. τη μείωση των συντάξεων κατά 60%, β. την αύξηση των εισφορών σε ανάλογο ποσοστό τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών ή συνδυασμό και των δύο.

Έτσι το 2012 έγινε μείωση της σύνταξης κατά 30%, ενώ παράλληλα κατά 12% μειώθηκαν οι συντάξεις με την κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και Επιδόματος Αδείας.

Στη συνέχεια έγινε μείωση 6% με την εισφορά αλληλεγγύης.

Την 31.10.2014 έγινε νέα μείωση κατά 30% και στις 28-11-13 αποφασίστηκε και η πρόσθετη μείωση 35% που αναστέλλεται με την υπ΄αρ. 6445/2014 απόφαση του Μ.Π.Αθηνών.

Οι Συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με το Σωματείο τους, όσο και τους εκπροσώπους τους στο Δ.Σ. του Ταμείου, κάλεσαν την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΤΑΜΕΙΟΥ όσο και τα Δ.Σ. των εργαζομένων – μελών του, σε διάλογο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και βασικά να περιφρουρηθεί ένα αυτοδι8αχειριζόμενο Επικουρικό Ταμείο που άνετα μπορεί να γίνει το Επικουρικό Ταμείο όλων των Τραπεζοϋπαλλήλων, όταν πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα καταργήσει την επικουρική ασφάλιση με την ενοποίησή της με την κύρια του ΙΚΑ.

Η πραγματική πρόθεση των προέδρων των Συλλόγων Εργαζομένων – Μελών του ΤΑΠΙΛΤΑΤείναι να διαλυθεί το Επικουρικό Ταμείο και με τα κεφάλαιά του, να κάνουν Επαγγελματικό Ταμείο με στόχο να απαλλάξουν τις Τράπεζες από την συνεισφορά αλλά και την Κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να κλείσει την Επικουρική Ασφάλιση μέχρι το 2016.

Έτσι αποκαλύπτεται πως μετά την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες και οι Σύλλογοι Εργαζομένων θεωρούν τους συνταξιούχους υλικό για τον ΚΑΙΑΔΑ!!!

Η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά ο Σύλλογος των Βοηθηματούχων που κατανοεί το πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι συνταξιούχοι, αλλά θα αγωνισθεί ώστε οι συντ/χοι που υπέστησαν μειώσεις 50% στην κύρια σύνταξη και 75% στην Επικουρική, να περιφρουρήσουν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και παράλληλα οι συνταξιούχοι να μην περιέλθουν σε κατάσταση πλήρους φτώχειας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του Συλλόγου Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Ο Πρόεδρος                                                              Η Γεν. Γραμματέας

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΡΓΟΣ                                             ΑΝΑΣΤ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ